henna | Ahmet & Reyhan

Wij komen uit een klein en gezellig stadje genaamd Veenendaal. De stad waar we geboren en opgegroeid zijn. Hoewel wij het knusse Veenendaal gezellig vinden, zijn er genoeg mensen die de stad juist bestempelen als saai. We kennen genoeg leeftijdsgenoten die Veenendaal onder het mom van 'ik ga studeren' zijn ontvlucht! Nou, wij zitten hier prima als je het ons vraagt... 

 

Misschien kennen jullie Gilmore Girls, een echte meidenserie, mijn lievelings serie overigens. Het hele verhaal speelt zich af in een Amerikaans dorpje genaamd Stars Hollow! Soms lopen mijn zus en ik samen door het dorp (Veenendaal is verder een stad hoor!) en dan liggen we in een deuk. Het is net Stars Hollow hier. Je kunt er niet verdwalen, het centrum blijft ondanks verbouwingen en renovaties toch wel een beetje hetzelfde, de sociale controle is niet(!) ver te zoeken en je komt altijd wel dezelfde gezichten tegen! Mensen die je niet persoonlijk kent ben je al zo vaak tegengekomen dat je ze uiteindelijk wel kent en begroet. 

 

Nou, zo is het eigenlijk min of meer ook gegaan tussen Reyhan en ons. Reyhan is onze leeftijdsgenoot en is zoals wij ook opgegroeid in Veenendaal. We kennen haar vanaf onze jeugd. Onze moeder heeft haar voorschoolse lessen gegeven toen Reyhan zo'n 3 jaar oud was. Het kan niet anders dan wanneer je elkaar eenmaal ontmoet, dat je elkaar blijft tegenkomen in een stad als deze. Zo is het eigenlijk gekomen dat wij als kleine meiden elkaar hierdoor ook leerden kennen. We kwamen elkaar tegen op straat, bij kickbokslessen(héél lang geleden!), op feestjes etc. 

 

Kleine meiden worden groot... En in 2015, toen Reyhan een fotograaf zocht voor haar verloving in 2016, besloot ze ons te benaderen, wat wij natuurlijk hartstikke leuk vonden! In het natuurgebied De Soester Duinen maakten we de foto's en wat een prachtig plaatje was het! Het weer was perfect, ze zagen er beiden prachtig uit. De blauwe kleur van de speciaal ontworpen jurk van Reyhan kwam mooi tot z'n recht met de kleur van het stuifzand op de achtergrond. En buiten dat het plaatje helemaal klopte die dag, voelde het ook als een feestje de shoot met hun samen. Ahmet is een echte gangmaker die continu ter plekke de leukste en meest grappige opmerkingen maakt, waardoor wij in een deuk lagen en we konden ondertussen op een spontane manier een mooi en vooral ook vrolijk stel fotograferen. 

 

Toen Reyhan & Ahmet een datum voor hun trouwen dit jaar vaststelden namen ze contact met ons op omdat ze ook graag wilden dat wij hun foto's zouden maken op de dag van hun henna-feest en op hun trouwdag in maart. We hebben van te voren telefonisch en onder het mom van een koffiedate de voorbereidingen besproken voor de twee bijzondere dagen. Een bekend spreekwoord luidt als volgt: 'maart roert zijn staart', en we  hoopte op het beste voor het weer... 

 

Gelukkig bleek de dag van het henna-feest een hele mooie te zijn! De zon scheen, de temperatuur was aangenaam! We liepen langs de mooie grachten van Utrecht samen met het echtpaar door een drukke stad en alle ogen waren op de bruid gericht. Kleine meisjes liepen langs ons en dachten een prinses te zien en terecht want wat zagen ze er allebei prachtig uit.

De tuin van de Domkerk was de eerste plek waar we stopten voor foto's van het bruidspaar. Eigenlijk zouden de deuren gaan sluiten maar een meneer die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de tuin was ontzettend aardig en ook onder de indruk van Reyhan & Ahmet, dat hij zo vriendelijk was de deuren later te sluiten zodat wij extra tijd hadden voor het maken van de foto's. Ook waren de vrienden van Ahmet aanwezig voor het maken van videobeelden en ook zij hadden zo de tijd om hun werk te doen! 

 

We liepen met z'n allen nog door de stad op zoek naar een mooie neutraal gekleurde gevel voor nog meer mooie foto's en videobeelden van het stel. En zo kwam er een einde aan de henna-reportage.

 

In de avond vond het feest plaats. Dus we snelden ons naar huis om ons om te kleden voor het henna-feest. Tijdens het feesten maakten we tijdens het emotionele gedeelte van de avond foto's van de mooiste momenten van het feest. Op het moment dat het oudste broertje van de bruid zijn zus omhelsde, en emotioneel werd (bekijk de foto onderin), begonnen wij ook...  Wij zijn echt van die types die bij bijna alle films huilen, dus je raadt het al, ook hier lukte het ons niet om het droog te houden. Gelukkig was er na het ceremoniële moment weer tijd voor vrolijk gedans! En eerlijk waar, wat zag de bruid er weer prachtig uit in haar speciale henna-kleding... Bekijk het zelf maar!

 

 

Voor degenen die dit lezen en geen idee hebben van wat een henna-feest nou is, hierbij een uitleg! In de Turkse cultuur is het gebruikelijk om één dag of twee dagen voor de bruiloft het henna-feest te vieren. Hierbij zijn alleen vrouwen aanwezig: moeders, zussen, vriendinnen, vrouwelijke kennissen etc. van de bruid en bruidegom.  Aan de ene kant is het een echt feest. Alle dames die aanwezig zijn op het feest zijn feestelijk gekleed en er wordt gezellig en heel mooi gedanst door de dames. Aan de andere kant is het een emotionele aangelegenheid. Het henna-feest staat symbool voor de laatste dag waarop de bruid in haar ouderlijk huis verblijft. Tijdens het henna-feest, vindt er tussen al het dansen door een ong. 20 minuten durende ceremonie plaats, waarbij de bruid en bruidegom henna op hun handen krijgen terwijl er een droevig liedje op de achtergrond wordt afgespeeld of gezongen. Het is vaak zo dat de bruid en haar moeder hun tranen niet kunnen bedwingen omdat ze beseffen dat ze echt afscheid van elkaar moeten gaan nemen, want de bruid verlaat na de bruiloft officieel het huis en het gezin waar ze opgroeide! Het ceremoniële gedeelte is ons favoriete gedeelte van de avond omdat het zo'n emotionele lading heeft... Voor de dames onder ons die het nog niet eerder hebben meegemaakt: meld je bij ons, en wij zorgen ervoor dat je een onvergetelijke ervaring zult hebben! 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0